TPL_GK_LANG_MOBILE_MENU

Povijesni tokovi

Nema pouzdanih podataka o tome otkad postoji mjesto Kraljevec na Sutli. Nagađa se da je tu doselio neki Kralj - vjerojatno iz Klanjca ili Radakova, što je najvjerojatnije jer su to najstarija prezimena u Klanjcu i Radakovu. Ovaj kraj je prije 15. stoljeća bio slabo naseljen, a šume su zauzimale veliki dio površine.

Padom Bosne, 1463. godine, narod je bježao na sve strane, pa su tako i u naš kraju došle veće skupine odbjeglog naroda predvođene franjevcima. Tu su osnovali sela i zaseoke.

Na današnjem brijegu "Jantunušaku" u Radakovu, franjevci su podigli crkvu Sv. Antuna Padovanskog, a uz crkvu i samostan. Kako su se franjevci povlačili pred pljačkaškim naletima turske lake konjice, u zapadne dijelove Hrvatske, grof Erdody je odmah ustupio posjed. Narod je osiromašio, a sa sobom je ponio samo živu vjeru i više lijepih narodnih običaja, danas već posve zaboravljenih.

U 17. stoljeću, područje Radakova je više puta pogodio potres, a najjači je bio 1625. godine, kada je zahvatio franjevački samostan icrkvu na Jantunušaku i potpuno je srušio. Tada su franjevci preseljeni u Klanjec u kojem su imali imanje.

O ovim događajima govori i pjesma "Antunušak", našeg zavičajnog pjesnika Adalberta Pogačića, čovjeka koji je živio na Jantunušaku u Radakovu. On govori iz srca, kajkavštinom, domaćim jezikom, osjećajnošću i toplinom, začinjava tugom poput poezije Domjenića.

The Best bookmaker bet365